preskoči na sadržaj

Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac

Login
Rasporedi sati
Važne stranice

Školske vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Forum teatar
Autor: Ana Huzjak, 16. 10. 2018.

U okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, u četvrtak, 4.listopada, Ana Huzjak prof. održala je radionicu forum teatra za učenike naše škole. 


Forum kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi  (svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim time kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje.

Učenici su tako, nakon razgovora o temi samopouzdanja i slike o sebi, sami osmislili dvije scene koje su odigrali, a koje je publika mijenjala sve dok nije razriješila problem kojim su se scene bavile. Takav način rada potiče publiku da se aktivno uključi u kazališni komad i da zamjenom mjesta s protagonistima dovede do zadovoljavajućeg ishoda scene. 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju