preskoči na sadržaj

Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac

Login
Rasporedi sati
Važne stranice

Zdravko Seleš, prof.

Pogledajte naše recitale

Naše „Dijačke membe“  nakon objavljivanja u Jureku i Koprivničkom književnom godišnjaku putuju i u ostale kajkavske krajeve Hrvatske. Objavljene  su u  3. broju časopisa „KAJ“ za 2012. godinu, zajedno s dijelom teksta prof. Seleša o projektu njegovanja kajkavštine u kojemu su nastale. Tekst i „Dijačke memebe“ mogli ste već prije pročitati među dokumentima prof. Seleša, a sada možete pogledati i snimku recitala „Dijačkih memebi“, kao i recital „Kalnovečki razgovori“ , koji  je prethodio recitalu „Dijačkih membi“ jer je prof. Ostojić oboje postavio na YouTube.

Vijesti
Recitacija "Pregnanci mole Jezuša" za vukovarsku obljetnicu
Zdravko Seleš / datum: 26. 11. 2018. 18:19

16. studenog 2018. obilježavanju tužne vukovarske obljetnice paljenjem svijeća i kratkim kulturnim programom pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli" i ove su se godine pridružile i naše recitatorice. Njihov mentor, prof. Zdravko Seleš pripremio je Klaudiju Jelinek, Sofiju Paša i Veroniku Pintarec da okupljenima izvedu pjesmu Božice Jelušić "Pregnanci mole Jezuša" i to u formi molitve krunice. 


[OPŠIRNIJE]RECITIRALE GENERALU MARKAČU
Zdravko Seleš / datum: 16. 11. 2018. 11:00
Genral Markač s recitatoricama i prof. Selešom

U srijedu, 14. studenoga 2018. održana je šesta kulturna priredba "Podravci svom generalu", koju organizira udruga "Peski-Art". Uz brojne druge sudionike, na ovoj svečanosti kojom se obilježava obljetnica oslobađajuće presude našim generalima u Haagu i javnosti predstavljaju djela nastala na likovnoj koloniji uz Dan državnosti, ove su godine nastupile najbolje gimnazijske recitatorice Galovićevih pjesma na ovogodišnjem 12. "Prizivamo Frana" Veronika Pintarec i Ema Domović pod mentorstvom prof. Z. Seleša. Zahvaljujemo organizatorima, na čelu s g. Franjom Mihočkom, na pozivu na ovaj djevojkama uzbudljiv nastup.


[OPŠIRNIJE]12. "Prizivamo Frana"
Zdravko Seleš / datum: 5. 11. 2018. 16:29

12. Natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića „Prizivamo Frana“ održano je u petak, 26. listopada 2018., kao jedan od programa ovogodišnje Galovićeve jeseni.


[OPŠIRNIJE]7. susreti "Pri Dravskomu"
Zdravko Seleš / datum: 24. 5. 2018. 22:38

11. svibnja u rodnome mjestu pjesnika Miroslava Dolenca Dravskog Novome Virju održan je  7. susret mladih recitatora i glumaca "Pri Dravskomu".  Na susretu, koji organizira Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novoga Virja "Konak", nastupilo je 50 natjecatelja iz Đurđevca, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Miholjanca, Križevaca, Ferdinandovca i Novoga Virja. Učenici su krasnoslovili Dolenčeve pjesme i izvodili scenske igre nastale dramatizacijom Dolenčevih djela i podravskih narodnih pripovijedaka, pošalica i predaja koje je on kao etnograf zapisao. U kategoriji razredne nastave najuspješniji je bio učenik trećeg razreda OŠ Ferdinandovac David Ivšak kojeg je pripremila učiteljica Nada Lukić. U kategoriji predmetne nastave nagrada je također otišla učenicima iz Ferdinandovca za scensku igru Pregrabljivanje zdenca. Izveli su je učenici Lovro Kišiček, Teo Mesarov, Luka Čorba, Karol Živko, Nikola Kolar, Robert Turbelija, Borna Kenđelić, Emil Gaščić i Andrija Ščuka uz mentorstvo Lidije Levačić Mesarov i Miroslava Fučka. Iz đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva nastupila je Magdalena Mesarov pod mentorstvom profesora Zdravka Seleša.

Ovogodišnji su susret posebno obogatili gosti pjesnik Ivan Picer i urednik Željko Obad koji su sa sudionicima podijelili svoja sjećanja na Miroslava Dolenca Dravskog.


[OPŠIRNIJE]PRIZIVAMO FRANA 2017.
Zdravko Seleš / datum: 1. 11. 2017. 19:56

[OPŠIRNIJE]Najbolje školske zadaće 2016./17.
Zdravko Seleš / datum: 23. 6. 2017. 20:08

Pročitajte najbolje školske zadaće šk. god. 2016./17.!


[OPŠIRNIJE]Što su sve radili naši recitatori ove školske godine
Zdravko Seleš / datum: 22. 6. 2017. 12:15

Pročitajte izvješće o radu!


[OPŠIRNIJE]Popunite upitnik o čitanju!
Zdravko Seleš / datum: 18. 11. 2016. 10:26

Upitnik se nalazi na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxa-YgTs_8xaevSDt6Oa6Lh2-WKoVsQDTMajIqZ7oeWaZpUQ/viewform


[OPŠIRNIJE]I dalje uspješno recitiramo na esperantu
Zdravko Seleš / datum: 25. 10. 2016. 08:15

Recitatorice Ana Ređep i Ivana Kolarić nastupile su ove godine već dva puta. Najprije su 16.9. nastupile u Muzeju grada Đurđevca na otvorenju izložbe slika đurđevačkog slikara Pere Topljaka recitirajući Galovićeve pjesme, a 23.10. sudjelovale su na 4. Deklamkonkurso - natjecanju na recitiranju na međunarodnom jeziku esperantu. Natjecanje se održava u okviru manifestacije "Bjelovarski esperantisti svome gradu", a naše su recitatorice, nastupivši u konkurenciji srednjoškolaca i studenata, zauzele 1. - Ivana Kolarić i 3. mjesto - Ana Ređep.


[OPŠIRNIJE]Održano 9. natjecanje "Prizivamo Frana"
Zdravko Seleš / datum: 16. 10. 2015. 09:41

[OPŠIRNIJE]Treći put najbolja esperantska recitacija
Zdravko Seleš / datum: 23. 9. 2015. 14:53

Recitatori iz naše gimnazije ponovo su, treći put,  pobijedili na recitatorskom natjecanju koje je u sklopu manifestacije  “Esperantisti Bjelovara svome gradu” treći put održano u Bjelovaru. U nedjelju 20. rujna 2015. esperantske su verzije pjesama Tri moja brata  i More Josipa Pupačića recitirali maturanti iz 4.a razreda Marko Vranić i Antonio Vrbančić. Dečki se recitiranjem bave već nekoliko godina u okviru programa koje vodi prof. Zdravko Seleš, Antonio je i prošlogodišnji pobjednik prizivanja Frana, a bio je i najbolji u Bjelovaru te je izrazio interes za učenje međunarodnog jezika esperanta jer su svi natjecatelji nagrađeni knjigama na esperantu, a ovo recitiranje je za njih dvojicu bio prvi susret s esperantom. 


[OPŠIRNIJE]ZAHVALA RECITATORIMA
Zdravko Seleš / datum: 28. 6. 2015. 11:26

Nakon "Galovićeve jeseni" na kojoj su u Koprivnici u jednom od programa, promovirajući naše natjecanje "Prizivamo Frana", nastupili Katarina Sokač, Dora Trogrlić, Martin Štefan i Antonio Vrbančić i samog "Prizivamo Frana" održanog kao posljednji program međunarodnog festivala književnosti "Galovićeva jesen" naši su recitatori još mnogo radili i nastupali, na čemu im kao mentor zahvaljujem i čestitam. Da ne bi bilo zaboravljeno, nabrojimo njihove nastupe: 


[OPŠIRNIJE]Posljednje najbolje šk. zadaće za 2014./15.
Zdravko Seleš / datum: 28. 6. 2015. 11:09

Školska godina je završila pa je red da objavimo i posljednje najbolje školske zadaće. Njima dodajem i dva od tri usporedna eseja o dvjema izuzetnim knjigama koje vam, uz mene, preporučuju Andreja Spitek, Tea Tončić i Lea Bobovčan (koja mi još nije poslal konačnu verziju teksta). 


[OPŠIRNIJE]TRIBINA Z.SELEŠA U DHK - STUDENTI DOĐITE!
Zdravko Seleš / datum: 9. 4. 2015. 20:05

U srijedu, 15. travnja 2015. u 12 sati (podne) u prostorijama Društva hrvatskih književnika održava se tribina na kojoj će se govoriti o mojim posljednjim knjigama. Sudjelovat će književnica Enerika Bijač, studentica Mihalea Cik, pjesnik Ivan Golub te Duo Sonorus (Lucija i Jure Jakelić). Naravno, i ja kao autor!

Pozivam svoje bivše đake - danas zagrebačke studente - da dođu na Trg bana Jelačića 7/I  da se malo vidimo.

Zdravko Seleš 


[OPŠIRNIJE]Najbolje 2. školske zadaće 2014./15.
Zdravko Seleš / datum: 9. 4. 2015. 20:00

Pročitajte najbolje 2. školske zadaće ove školske godine!


[OPŠIRNIJE]Pozivnica za predstavljanje nove knjige Z. Seleša
Zdravko Seleš / datum: 3. 1. 2015. 08:22

[OPŠIRNIJE]Čestitka - Z. Seleš
Zdravko Seleš / datum: 3. 1. 2015. 08:20

[OPŠIRNIJE]Najbolje 1. školske zadaće 2014./15.
Zdravko Seleš / datum: 4. 12. 2014. 20:52

Evo najboljih prvih ovogodišnjih zadaća: dobru zabavu čitateljima!

Prof. Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]PRIZIVAMO FRANA 2014.
Zdravko Seleš / datum: 28. 10. 2014. 19:51
Recitatori prije natjecanja

U utorak. 28. listopada 2014. u prepunoj je učionici br. 20 (oko 120 učenika, profesora i gostiju) održano je 8. natjecanje u recitiranju kajkavskih pjesama Frana Galovića.


[OPŠIRNIJE]PONOVNO NAJBOLJA ESPERANTSKA RECITACIJA
Zdravko Seleš / datum: 21. 9. 2014. 20:26

U nedjelju, 21. rujna, đurđevački su esperantisti ponovno dali bogat doprinos manifestaciji “Esperantisti Bjelovara svome gradu”. Uz niz izložbi, predavanja i predstavljanja knjiga, održano je i 2. recitatorsko natjecanje pa su dio đurđevačke ekipe ponovo su bile i naše recitatorice, ovaj puta  Katarina Sokač i Sara Zvonar, koje je za nastup pripremio profesor Seleš.

Podsjetimo, prošle su godine to bile Ana Lulić i Arijana  Tkalčec, koje su sa svojom sjajnom recitacijom ljetos s esperantistima Bjelovara i Đurđevca putovale u Szeged, gdje je rođen autor pjesme „Siberia lulkanto“. Recitirajući prepjev Matoševe „Maćuhice“ ove je godine pobjedila  Katarina Sokač.

Zanimljivo je da je još jedna Đurđevčanka i naša bivša gimnazijalka , Mihaela Cik, nastupila izvan konkurencije recitirajući prijevod pjesme bjelovarskog pjesnika Željka Sabola, a 3. mjesto zauzela je  učenica 4. razreda virovske osnovne škole Marija Halusek, pod mentorstvom Ivanke Seleš. 


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJE 3.ŠK.ZADAĆE 2013./14.
Zdravko Seleš / datum: 16. 6. 2014. 15:13

Evo  i najboljih posljednjih školskih zadaća ove šk. godine.


[OPŠIRNIJE]Ana Lulić na državnom LiDraNu
Zdravko Seleš / datum: 7. 4. 2014. 22:18

Recitatorske škola, što je za niz naših učenika postalo natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića "Prizivamo Frana", doživjela je još jednu afirmativnu epizodu. Naime, nakon što je prije tri godine, kao jedna od  naših najboljih recitatorica Frana Galovića, 2011. g. na državnoj smotri Lidrano nastupila Ema Ormanec, ove je godine to uspjelo i Ani Lulić. Ana se od 25. do 27. ožujka u Primoštenu ogledala s mnoštvom mladih glumaca i recitatora, od kojih neki polaze prave kazališne poduke u nekim našim kazalištima i prikupljaju ovim nastupima preporuke  za upis na studij glume. Braneći boje Podravine, koja ove godine obilježava 100-godišnjicu smrti svog velikog pjesnika, Ana je krasnoslovila najkompleksniju   Galovićevu pjesmu "Kostanj". Kao mentor čestitam joj i zahvaljujem na trudu. 

Prof. Zdravko Seleš


[OPŠIRNIJE]ZAHVALA RECITATORIMA - PROŠIRENA NOVOSTIMA
Zdravko Seleš / datum: 27. 2. 2014. 19:18
Na otvorenju izložbe PeskiArt 2013.

Naši su recitatori u više navrata bili aktivni i dali vrijedan doprinos kulturnim zbivanjima u našem gradu, a i predstavljali nas na raznim drugim mjestima i događajima. 


[OPŠIRNIJE]VEČER FRANA GALOVIĆA 6.2.
Zdravko Seleš / datum: 23. 1. 2014. 17:27

Najavljujemo večer posvećenu Franu Galoviću u kojoj sudjeluju naši!


[OPŠIRNIJE]Čestitke i obavijesti
Zdravko Seleš / datum: 26. 12. 2013. 12:38

Prvo, svim bivšim i sadašnjim učenicima te kolegicama i kolegama želim čestitati Božić i zaželjeti sve najboljeu novoj godini. Čestitka je u prilogu!

Podsjećam i obavještavam:

1. Natječaj za rad posvećen Franu zatvaramo s krajem godine, imate jeoš nekoliko dana da pošaljete radove. Nosilac natječaja je Gradska knjižnica Đurđevac, gdje ćemo u drugoj polovici siječnja predstaviti najbolje radove i prvi obilježiti 100-godišnjicu smrti Frana Galovića - predstavit ćemo kalendar - plakat poezije đurđevačkog ogranka Matice hrvatske, a nastupit će i polovica recitatora s natjecanja "Prizavamo Frana 2013".

2. Literarne radove (pjesme, priče, ...) za Lidrano 2014. (domaćini smo županijskog natjecanja) pošaljite do 10. siječnja.

3. Dodatno sam uredio najbolje 1. školske zadaće i stavio nove upute o oblikovanju teksta uz svoju e-mail adresu. Molim da se svi pridržavaju tih uputa!


[OPŠIRNIJE]Prve najbolje školske zadaće 2013./14.
Zdravko Seleš / datum: 20. 11. 2013. 17:46

Pročitajte!


[OPŠIRNIJE]Literati - javite se na natječaje!
Zdravko Seleš / datum: 20. 11. 2013. 17:30

U prilogu objavljujemo natječaj županijske Lige protiv raka za esej koji treba poslati do 6.12. o.g., a ujedno obavještavam sve zainteresirane da je natječaj za literarni rad Gradske knjižnice Đurđevac na temu "Moje viđenje Frana" (bilo koja vrsta, ne mora direktno odgovarati naslovu!) za učenike đurđevačkih srednjih škola produžen do kraja godine, s rezultatima u siječnju na večeri na kojoj će nastupiti i dio recitatora s "Prizivamo Frana" i biti predstavljen kalendar - plakat poezije za 2014. godinu posvećen Galoviću. Radove možete poslati na moju e-mail adresu (imate je na mojim nastavničkim stranicama).

Prof. Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]Održano "PRIZIVAMO FRANA 2013."
Zdravko Seleš / datum: 30. 10. 2013. 12:02
Pobjednik Blaž Capek

29. listopada 2013. održano je 7. Natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića "Prizivamo Frana".


[OPŠIRNIJE]GIMNAZIJALKE POBJEDNICE NA ESPERANTSKOM NATJECANJU U RECITIRANJU
Zdravko Seleš / datum: 25. 9. 2013. 20:11

Naše su gimnazijalke Ana Lulić i Arijana Tkalčec, na natjecanju u recitiranju  pjesama na međunarodnom jeziku esperantu (originalnih i prevedenih), održanom u nedjelju, 22.rujna 2013. u Bjelovaru, bile najbolje zajedničkom recitacijom pjesme "Siberia lulkanto" (Sibirska uspavanka), originalnom pjesmom poznatog esperantskog književnika Julia Baghya. Za natjecanje, održano u okviru niza kulturnih događanja što su ih bjelovarski esperantisti organizirali u povodu dana grada Bjelovara, okupivši 70-tak hrvatskih esperantista, naše je predstavnice pripremio profesor Zdravko Seleš, koji je i sam sudjelovao u predstavljanju knjiga i otvorenju izložbe korejskog slikara, kao dijelu događanja kojih je suorganizator bio i đurđevački Dokumentacijski esperantski centar (DEC).


[OPŠIRNIJE]IZBOR NAJZADAĆA OBJAVLJEN U JUREKU
Zdravko Seleš / datum: 14. 6. 2013. 19:28

Kao što sam najavio, u ovogodišnjem je Jureku obavljen izbor od nekoliko najboljih školskih zadaća iz moje arhive, pri čemu je najstarija ona koja je 1996. godine dospjela i na državni Lidrano u Dubrovnik, a autorica joj je Ivana Krznarić. Spomenimo i ostala imena: Vlatka Kolarić (čije su "Lastavice" dobile prvu nagradu za srednje škole na natječaju Ministarstva kulture 2005.g.), Martina Baković, Ivan Juranić, Mihaela Cik, Nives Lukanec, Nikola Cik, Miroslav Paviša i Ksenija Rasinec. Kao što sam već napisao, ovo su zadaće iz moje arhive, koja je u posljednjih desetak godina, zahvaljujući elektronici, dobro sačuvana, a od starijih je sačuvan samo dijelić. Ipak, ove zadaće svakako zaslužuju vašu pozornost, jer su, što je uredništvo Jureka propustilo navesti izbor izbora; zanimljive, vješto napisane, duhovite i dirljive. Autorima zahvaljujem i čestitam na njima!

Prof. Zdravko Seleš


[OPŠIRNIJE]Najbolje šk. zad. 2008./09.
Zdravko Seleš / datum: 30. 5. 2013. 17:00

Ovo su zadaće posljednje generacije učenika koji više nisu u našoj školi. Objavit ću i najbolje zadaće posljednjih godina, ali prava vijest je da je za "Jurek" napravljen izbor najboljih zadaća iz čitave moje arhive i očekujemo uskoro vidjeti taj naj od naj izbor.

Pozdrav svim mojim najboljim piscima zadaća!

Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]Najbolje posljednje zadaće ove šk.god.
Zdravko Seleš / datum: 30. 5. 2013. 16:32

[OPŠIRNIJE]2007./08. - Najbolje šk. zadaće
Zdravko Seleš / datum: 27. 3. 2013. 19:59

Evo i zadaća starih samo pet godina!


[OPŠIRNIJE]2006./07. - Najbolje zadaće
Zdravko Seleš / datum: 27. 3. 2013. 19:46

Čitajte stare, a sve novije najbolje školske zadaće!


[OPŠIRNIJE]Izvješća s Dana drugačije nastave
Zdravko Seleš / datum: 27. 3. 2013. 19:39

Grupa učenika koja je sa mnom posjetila Elektru i Croatia osiguranje može ovdje preuzeti uređena izvješća. Zahvaljujem svima na suradnji!

Zdravko seleš, prof.


[OPŠIRNIJE]NASTAVAK VREMEPLOVA ŠK.ZADAĆA: 2005./06.
Zdravko Seleš / datum: 27. 1. 2013. 21:41

Vremeplov školskih zadaća se nastavlja -


[OPŠIRNIJE]Pročitajte nove najbolje šk. zadaće
Zdravko Seleš / datum: 27. 1. 2013. 21:31

Pročitajte najbolje školske zadaće (1. i 2.) u šk. god. 2012./13. 1.a, 1.b, 3.b, 4.a i 4.b razreda.


[OPŠIRNIJE]VREMEPLOV ŠK.ZADAĆA: 2004./05.
Zdravko Seleš / datum: 11. 12. 2012. 22:24

Pročitajte najbolje šk. zadaće 2004./05. i glasajte za najbolje: dajte 3, 2 i 1 bod vašim favoritima - pošaljite e-mail na moju adresu.

Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJE ŠKOLSKE ZADAĆE 2003./04.
Zdravko Seleš / datum: 6. 5. 2012. 20:22

Nastavljam s objavljivanjem starih školskih zadaća; evo tekstova iz 2003./04. školske godine.

ČITA LI NETKO OVO? RADO ĆU PROČITATI KOMENTARE NA FORUMU ILI E-MAIL RAEAKCIJE!

Prof. Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]Najbolje 2. i 3. šk.zadaće ove godine
Zdravko Seleš / datum: 6. 5. 2012. 18:52

Pročitajte najbolje 2. i 3. školske zadaće ove školske godine!

P.S. Stigla je i Lepoldova, koja, kao i obično, pati od leopoldovskih problema, ali ih je on zanimljivo, i u nekim dijelovima vrlo originalno, prikazao pa time zaslužuje objavljivanje!


[OPŠIRNIJE]POZIVNICA Z.SELEŠA
Zdravko Seleš / datum: 16. 4. 2012. 18:40

Dođite na predstavljanje moje nove knjige!

Zdravko Seleš


[OPŠIRNIJE]Najstarije NAJBOLJE ŠKOLSKE ZADAĆE
Zdravko Seleš / datum: 16. 2. 2012. 21:47

Pročitajte najstarije najbolje školske zadaće iz moje arhive; nažalost, kao što sam već napisao, radi se o petnaestak zadaća iz vremena od 1995. do 2002. godine, budući da ih tada nisam čuvao u kompjutoru kao danas. Poseban pozdrav autorima!

Prof. Z. Seleš

P.S. Posebno upozoravam na tekst Ivane Krznarić "Gdje će stanovati laste", koji je 1996. objavljen na Lidranu u Dubrovniku, a četvrtim bi razredima posebno interesantno moglo biti kako je Mario Štefanec prije desetak godina pisao o Šimićevoj "Opomeni" - bez posebnih uputa za esej!


[OPŠIRNIJE]"DIJAČKE MEMBE" U KOPRIVNIČKOM KNJIŽEVNOM ZBORNIKU
Zdravko Seleš / datum: 29. 1. 2012. 18:01

"Dijačke membe" i dalje su aktualne. 27. siječnja 2011. u gradskoj je knjižnici, na večeri zavičajne književnosti koju su zajedno organizirali đurđevački ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica Đurđevac predstavljen i koprivnički književni godišnjak u kojemu su se našle i naše "Dijačke membe".


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆNA ČESTITKA PROF. SELEŠA
Zdravko Seleš / datum: 23. 12. 2011. 21:01

Svim na Zemlji mir, veselje!

Posebno mojim učenicima, bivšim i sadašnjim, kao i kolegicama i kolegama, ali i svima ostalima kojima nudim na čitanje tekstove o Božiću iz  moje arhive najboljih školskih zadaća.


[OPŠIRNIJE]Pročitajte kako su pisale vaše profesorice kad su bile moje učenice
Zdravko Seleš / datum: 23. 11. 2011. 18:28

U mojoj arhivi ima zanimljivih školskih zadaća i literarnih radova koji su išli na međuopćinske, županijske, bili predloženi na državni Lidrano, a jedan se tamo i našao. Već neko vrijeme planiram nešto od toga objaviti na našim školskim stranicama, a za početak sam se odlučio za dva rada vaših profesorica koje su bile moje učenice: Ane Huzjak i Martine Tišljar (donedavno Babec). Pročitajte!

P.S. Danas (četvrtak, 24.11.) sam u svojim ormarima u školi našao još jedan tekst AneHuzjak pa zahvaljujem Toniju Cestaru što ga je odmah danas prekucao tako da i njega možete pročitati. Planiram srediti i druge starije tekstove, koje nemam u kompjutoru, pa ih onda objaviti. Očekujem i vaše komentare!

Prof. Zdravko Seleš


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJE ŠKOLSKE ZADAĆE NA POČETKU 2011./12.
Zdravko Seleš / datum: 23. 11. 2011. 18:11

Pročitajte nekoliko najboljih školskih zadaća mojih razreda!

                                                 Prof. Z. Seleš


[OPŠIRNIJE]NATJEČAJ ZA NAJBOLJE PREZENTACIJE O PETRU PRERADOVIĆU
Zdravko Seleš / datum: 23. 11. 2011. 18:05

Županijski aktiv gimnazijskih nastavnika hrvatskoga jezika raspisao je natječaj za najbolje ppt-prezentacije o Petru Preradoviću u povodu 140-godišnjice pjesnikove smrti (1872.) Natječaj traje do 1.ožujka 2012. Detalje pogledajte u priloženom dokumentu!


[OPŠIRNIJE]22.11. pogledali smo "Dunda Maroja"
Zdravko Seleš / datum: 23. 11. 2011. 17:51

U utorak, 22.11.2011. gotovo 160 učenika naše škole i petero njihovih nastavnika ( organizator Zdravko Seleš te Dušanka Vergić, Ana Huzjak-Kišivan, Martina Tišljar i Tomislav Ostojić) proveli su ugodnu i korisnu večer u Zagrebu pogledavši u kazalištu "Gavella" predstavu "Dundo Maroje" , najznačajnijeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Drugi razredi upravo će ovih dana raditi Držića i "Dunda Maroja", a maturalnim razredima to je ponavljanje i priprema za maturu budući da se djelo nalazi na popisu djela koja će biti temom eseja na državnoj maturi.

                                                                                          Zdravko Seleš, prof.

P.S. Por esperantistoj jen mia teksto pri libro kun 18-tradukoj de granda komedio!

 


[OPŠIRNIJE]Pozivamo vas na 5."Prizivamo Frana"
Zdravko Seleš / datum: 23. 10. 2011. 21:55

Pozivamo zainteresirane na 5. Natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića
"PRIZIVAMO FRANA" - recitalnu  seansu povodom godišnjice pjesnikove smrti, 26. listopada 1914.

3. studenoga 2011. u 17.00 sati u učionici br. 20


[OPŠIRNIJE]RSS


Esperanto

RECENZIJA MIHAELE CIK U "ZAGREBA ESPERANTISTO"

U rujanskom broju esperantskog časopisa "Zagreba Esperantisto" izašla je recenzija romana bengalskog pisca Trailokyanatha Mukhopadhyaya "DAMORUOV ŽIVOT". Prikaz ovog u romana na esperantu je, nakon dvije godine učenja jezika, napisala Mihaela Cik, a roman možete potražiti u našoj školskoj knjižnici, budući da smo ga dobili na dar od Saveza za esperanto Hrvatske.

Roman je, naime, preveden na hrvatski jezik preko esperantskog prijevoda, a u sklopu projekta prevođenja popularnih roman za djecu i mlade putem esperanta kao jezika - mosta. Tako su tri dječje knjige iz Europe (slovenska, talijanska i hrvatski "Waitapu", Jože Horvata") prevedene na bengalski, a "Damoruov život" je iz Indije doputovao europskim čitateljima u Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Zanimljivo je da je projekat nastao nakon uspješnog prevođenja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić s esperanta na niz jezika: japanski, perzijski, bengalski, vijetnamski.

Zainteresirani mogu ovdje preuzeti Mihaelin tekst na esperantu.

Priloženi dokumenti:
Amuziggu kun Damoru.pdf

preskoči na navigaciju